Sunt profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială ”Vasile Breban”, din Crișeni. Consider că limba și literatura română este de primă importanță în procesul pe care îl reprezintă învățământul național. Această disciplină contribuie într-o măsură hotărâtoare la formarea elevilor, la sensibilizarea față de marile valori ale culturii naționale. Și, din experiența la catedră de 14 ani, aș adăuga ca fiind importantă în meseria noastră empatia… un cuvânt cu semnificații intriseci profunde. Să arăți că îți pasă cu adevarat. Se spune că oamenii nu vor reține prea ușor cine ești, ce ai spus, ce ai făcut. În schimb, cu siguranță vor reține modul în care i-ai făcut să se simtă. Empatia și înțelegerea sunt cele două noțiuni esențiale de care noi dascălii trebuie să ținem cont în procesul de formare al elevilor noștri. Acceptarea ideilor, acțiunilor și înțelegerea sentimentelor celui de lângă noi, asta înseamnă empatie. Dascălul adevarat este și părinte… protectorul. Astfel trebuie să fie de încredere și să acorde încredere. Să fie empatic, să asculte sentimentele copiilor și să le accepte. Să nu le judece. Să încerce prin acțiuni ulterioare să ajute elevul să depășească impasul. Totodată acest lucru ne va permite să învățăm multe despre persoanele din fața noastră. Vom fi și noi mai fericiți!
După cum afirma profesorul Constantin Parfene ”de însușirea corectă a limbii române depinde succesul la învățătură al elevilor la toate celelalte discipline din planul de învățământ, iar de însușirea marilor modele ale artei literar-artistice românești depinde gradul educației și formării personalității lor, profilul lor intelectual, afectiv, moral, cetățenesc. Din toate acestea decurg marile obligații nu numai profesionale, ci și moral-patriotice ale profesorilor de limba și literatura română.” (Metodica studierii limbii și literaturii române în școli,C.Parfene)
Referitor la marile obligații moral-patriotice de care trebuie să ținem cont în formarea tinerilor, G de Landsheere spunea: ”nu există educație fără valori și nu putem educa decât tinzând spre Bine, spre Frumos, spre Adevăr.”( Landsheere,G. și V,”Definirea obiectivelor educucației”)
Așadar, în calitate de educator pentru tânăra generație, mi-am propus să îi învăț pe elevii mei să fie darnici, miloși, sensibili față de semenii aflați în nevoi ori suferință, responsabili, iubitori de frumos, empatici! Vreau să cred că reușind să dezvoltăm relații corecte cu elevii putem să anticipăm că viitorul creat de tineri va fi ceea ce ne dorim. Peter Drucker, părintele managementului modern, spune că cea mai bună cale să prezicem viitorul este să îl creăm… Haideți să începem!
Prima acțiune caritabilă desfășurată de Brebenei a fost în luna octombrie în cadrul proiectului educațional: ”Să învățăm să dăruim!” Este vorba de dorința elevilor școlii noastre de a obține bani pentru o fetiță diagnosticată cu leucemie, care avea nevoie de operație urgentă, viața ei depinzând de aceasta. Astfel că, pe lângă banii adunați din donații, am realizat cu ei icoane pictate pe sticlă (90 bucăți) pe care le-am valorificat apoi în bisericile din satul Crișeni și satul Gârceiu. Pe lângă icoane au mai pictat 100 de bucăți de îngerași, cruciulițe și iconițe din ghips.
Enoriașii au apreciat efortul copiilor și dorința de a ajuta un seamăn aflat în suferință, astfel că au donat fiecare cât au considerat. Și…spre surprinderea tuturor s-au adunat 1000 euro pentru Raluca. Bucuria tuturor a fost mare și ne-am hotărât să continuăm astfel de gesturi umanitare, atât cât vom putea!
În luna noiembrie, am adunat fructe și legume în cadrul Proiectului SNAC, pe care le-am oferit copiilor aflați în grija măicuțelor de la Mănăstirea Bic. A fost un gest care a adus zâmbetul pe buzele măicuțelor.
Am continuat în decembrie cu cadouri tot pentru copiii de la Bic, și de data aceasta am reușit să le aducem zâmbetul pe buze copiilor, oferindu-le totodată și colinde minunate, datorită elevelor noastre talentate: Sabo Cătălina, Cojoc Natalia, Duma Ștefania. După ce am oferit bucurie celor de la Bic, ne-am îndreptat spre copiii de la C.S.E.I., Șimleul Silvaniei ducând vestea Nașterii Mântuitorului și mici atenții din partea noastră, a Brebeneilor, coordonați de prof. de religie – Anca Șulumete.
În prag de Sfinte Sărbători, din dorința de a ajuta o altă fetiță care necesită o sumă importantă de bani pentru o operație în SUA, ne-am mobilizat din nou și ne-am apucat de treabă. Este vorba de Ștefania, o fetiță de trei ani, ce locuiește în Crișeni și nu poate merge. Noi, Brebeneii vrem să facem parte din Proiectul ”Pot mai mult pentru Ștefania!” astfel că am realizat din nou produse handmade (100 de pachețele) cu ouă încondeiate și figurine din ghips pe care le-am valorificat în bisericile din Crișeni și Gârceiu, cu acordul și sprijinul preoților parohi: părintele Boha Silviu și părintele Vlaicu Andrei în ziua de Florii, o zi binecuvântată. Am reușit și de această dată, cu ajutorul Bunului Dumnezeu să adunăm împreună, școala și cu cele două biserici suma de 3700 Ron.
Una dintre cele mai compexe experiențe pe care ființa umană le poate trăi este conectarea cu celelalte persoane din jurul său. O relație pozitivă cu semenii lui îi va induce în mod natural o stare de bine, de fericire și de satisfacție personală. Noi, Brebeneii știm deja acest lucru!!!
Echipa Brebeneilor este formată din toți elevii Școlii Gimnaziale ”Vasile Breban” și dascălii minunați care le formează caracterul și cunoașterea.
Prof. Pop Moldovan Adriana