miercuri , 1 mai 2024

Șezătoare culturala la bustul lui ADY ENDRE, la Zalău

Putini știți dar pe data de 26.01.2020, la Zalău, într-un ceremonial cum nu mi-aș fi dorit sa mai vad în acest secol, s-a dezvelit statuia unui mare poet roman, de naționalitate maghiara, Ady Endre.

E dureros pentru mine, ce militez pentru egalitate între oameni, eu ce refuz sa am culoare sau limbă, sa asist din presa, la un asemenea eveniment. Totuși cultura tine doar de un singur factor, educația, înclinația spre mai mult la nivel lăuntric. N-am sa va spun mai multe legat de eveniment deoarece o sa înțelegeți din ceea ce doresc sa va transmit.

Joi 30.01.2020 la orele 19, o sa fiu lângă acea statuie și o sa încerc sa va arat cum ar trebui sa se desfășoare un asemenea eveniment, îmi doresc sa am alături de mine și conaționali maghiari. Sa îngropam războiul romano-roman!

Mi-a sugerat cândva un prieten, că o idee a sa, ar trebui sa perpetue prin mine, el ii spunea „cafeneaua culturală”. Eh și de aici a pornit totul. Vreau sa facem o „șezătoare culturala”, mai exact, sa recitam poeziile poetului, și mi-aș dori sa fie și etnici maghiari alături de mine, sa știm și sa înțelegem toți, creația poetului. În fond, asta ii face pe aceștia, nemuritori.

Vreau sa punem punct aceastei falsități morbide, acestui joc penibil și nesfârșit al autorităților, este tot ceea ce tara aceasta nu are nevoie. În fond, cultura nu are culoare, și nici limbă dar cu siguranță, are nevoie de minți deschise, minți luminate care sa o accepte, sa o îmbrățișeze și atunci de ce acest joc penibil al autorităților?!

Haideți sa nu ne mai lăsăm prostiți, sa nu mai cădem prada acestor masinatiuni politice, haideți sa arătăm ceea ce simțim cu toții, suntem egali sub ceruri, egali în suflet și trăiri.

#reusimimpreuna!

Maniera în care suntem conduși de oameni ce ar trebui sa ne reprezinte, modul în care ne este indusa aceasta falsa problema referitoare la vrajba dintre romani, cred ca este foarte sugestiva mai ales acum, la început de „douăzeci douăzeci”, într-o poezie a acestui poet, pe care am ales-o bine zic eu. Nu știu ce a vrut sa zică poetul și nici nu cred ca este important, niciodată nu am considerat acest aspect ca fiind 1 de importanta majora, important este ceea ce înțelegem noi atunci când îl citim, și trebuie sa citim!

Cei ce întârzie mereu
(Akik mindig elkésnek)

Noi veşnic întârziem de la toate,
Noi de foarte departe am pornit.
Ne este pasul trist şi obosit.
Noi veşnic întârziem de la toate.

Nici să murim împăcaţi nu se poate.
Atunci când Moartea vine să ne ia,
Din suflet ţâşnesc flăcări roşcate.
Nici să murim împăcaţi nu se poate.

Noi veşnic întârziem de la toate,
Tardive ne sunt visul, succesul,
Îmbrăţişarea, odihna, limanul,
Noi veşnic întârziem de la toate.

Te-ar putea interesa

Crucea Roșie Sălaj, împarte 1.6 milioane de măști!

Mulți nu realizăm ce înseamnă suportul unor ONG uri și asociații umanitare pentru comunitatea noastră. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.