sâmbătă , 14 septembrie 2024

Șezătoare culturala: game, set și meci!

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1540997649389360&id=111810039536350

Direfenta dintre un om de cultura, și un om de la cultura; e ca și o virgulă intr-o propoziție banală, fie ca o rostești fie ca o scrii. Pe unii pot sa îi sperie, altora sa le trezeacă spirit civic. Totul depinde de pricepere, educație, curaj și spirit de inițiativă. Umanitatea în România nu a murit, noi și alții ca noi, am dovedit asta. Joi, am dovedit totuși mult mai mult; o mână de oameni, veniți chemați sau autoinvitati, au dovedit ca ungurii și românii, nu doar ca pot conviețui, ci mai presus de toate, ca sunt oameni cu aceleași concepții și trăiri.

Cultura nu tine de scoli înalte oricât s-ar chinui unii sa scoată acest lucru în evidenta, tine de trăiri simțite sau expuse, iar valentele în care întâlnim toate formele de cultură sunt nenumărate. De aceea cultura, este cu și despre oameni.

Omul de la cultura, de cele mai multe ori, bine plătit și cu staifuri vechi în toate ungherele politicului, își arata calitatea mediocră, în cele mai banale și mediocre forme ale ciclului existentei umane. Omul de la cultură, se adresează doar altor oameni de la cultură, și se implica în acțiuni ce-i facilitează direct, perpetuarea poziției economice și sociale, fără pată, fără chemare, și cu siguranță fără efecte nici imediate și nici viitoare, pentru societatea pe care ar trebui sa o reprezinte. Suntem toți deacord că, este nevoie de un efort colectiv, pentru ca întreaga societate să evolueze din punct de vedere spiritual și educational și mai ales de implicarea directă a oamenilor ce se cheamă de la cultură și nu cultură.

Joi, 30.01.2020, la statuia poetului Ady Endre, un grup de oameni din toate paturile sociale, au dovedit, nu ca își doresc schimbarea, ci mai precis, ce înseamnă cultura pentru fiecare din ei și ce înseamnă conviețuirea dintre unguri și romani, ceea ce înțelege strada, ceea ce se întâmplă între noi, muritorii de rând, adica: liniște, cunoaștere, contradictii(chiar dacă nu au fost), simbioza și mai presus decât toate, plăcerea de a socializa și a schimba opinii.(cum se poate foarte clar vedea, pe clipul atașat)

Am dovedit, dacă mai era nevoie, pentru prima dată, un exemplu neregizat, și oarecum ad-hoc, despre ceea ce înseamnă în primul rând oameni cu un scop comun, poezia, fraterniatea. Ce nu tine de limbă, culoare sau nivel social!

#reusimimpreuna

„Oameni buni, oameni cu minte”

Oameni buni, oameni cu minte
Ascultați, luați aminte
Țara asta-i numa una
Vrem nu vrem aici n-i urma
Viețuim aici cu toți
Nu ne prăduim ca hoți
Vrem liniște și vrem pace
Nu la rele să ne -ntoarcem
Vrem să ne -nțelegem bine
Om cu om fie el “câine “
Nu contează cum grăim
Important ii cum gândim
Nu contează ce -mbrăcăm
Noi făina minte purtam
Nu contează ce-i pă masă
Bogracz sau pita de casă
Kurtos kolacs , ciurighele
Toți ne stâmpărăm cu ele
Noi la masă când ne-om pune
Om be palinca de prune
Ca ne place la un loc

Doamne ajuta și noroc!

Alături de soldatul cu inima de artist.
https://www.facebook.com/LaurFCiocoi/videos/1540997649389360/

Te-ar putea interesa

Crucea Roșie Sălaj, împarte 1.6 milioane de măști!

Mulți nu realizăm ce înseamnă suportul unor ONG uri și asociații umanitare pentru comunitatea noastră. …