marți , 21 septembrie 2021

Cadourile de la Anaf îți vin prin poștă

Muncești în străinătate pentru că aici statul român nu-ti oferă condiții pentru un trai decent? Ți-ai lăsat familie, prieteni, poate chiar o carieră deja începută și ți-ai luat lumea în cap ca să poți răzbi printre cheltuieli, rate, datorii? Tragi zi lumină în Spania, Anglia sau altă țară europeană ca să-ți poți trimite copiii la școală, să plătești tratamentele medicale pentru părinții tăi sau să ieși din mizeria în care propria țară te-a îngropat de ani de zile?

Statul român, cel căruia îi porți cetățenia oriunde ai rătăci prin lume, s-a gândit să-ți mai dea un ghiont ca să fie sigur că te-a îngropat definitiv: pune ANAF-ul pe urmele tale să-și numere zilele în care nu ai stat în țară să înduri mizeria cu care te miluiește zilnic.

Dacă ești fericitul deținător a mai mult de șase luni de trudă în străinătate, statul român te obligă să dai cu subsemnatul la Fisc, altfel te amendează. Dacă ai uitat să te declari vajnic emigrant susținător financiar al țării românești prin trimiterile lunare de bani în țară ca familia ta să supraviețuiască, Fiscul are grijă să-și ia partea euro-ului muncit de tine. Cu toate că-și bate joc de tine, cetățean român, în orice ocazie, nu ratează să o mai facă și dacă ești plecat din țară.

Un român care muncește în Islanda, somat să se prezinte la ANAF

”Stimate domn, vă aducem la cunoștință că, potrivit evidențelor noastre, ați realizat venituri din Islanda și aveți obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2017”. Așa sună avertizarea ANAF către un cetățean care a mers în Islanda să facă banii necesari pentru a trăi mai bine, pentru că aici în țară statul nu-i oferă aceeași șansă. Iar avertismentul ANAF-ului vine și cu amenințarea că, dacă nu binevoiește să se prezinte la biroul de impunere fiscală, va fi amendat.

Cetățeanul român forțat de incompetența propriului stat să-i ofere condiții de trai decente își lasă acasă familia și se rupe de tot ce înseamnă viața lui acasă, se sacrifică ani de zile pentru a realiza bruma de venit care să-i asigure ceea ce-i lipsește. Statul ce face pentru el? Îi pune taxe, îl obligă să facă lucruri absurde, cum ar fi acesta de a se întoarce din Islanda atunci când ANAF-ul are chef. Pentru a depune o hârtie. Altfel, același stat social și milostiv, îl blagoslovește cu o amendă până românul amărât bagă la cap că oriunde ar fugi de țara sa, de brațul său fiscal nu scapă.

4 milioane de români ai nimănui

Oficial, aproximativ 4 milioane de români trăiesc în afara granițelor României, majoritatea fiind migranți economici, în căutarea unei surse de venit mai mare care să le asigure un trai mai bun. Statisticile europene arată că, după Siria, unde țara este măcinată de conflicte armate, România este furnizorul cel mai important de migrație. Cei 4 milioane sunt români activi, forță de muncă formată în România și care sunt productivi pentru țări care știu să atragă muncitori calificați și specialiști în diferite domenii. Românii care pleacă spun că în țara lor nu se pot realiza profesional și social.

 De cealaltă parte, Guvernul vehiculează măsuri care să readucă românii în țară, însă nimic concret. ”Vrem ca românii să se întoarcă acasă” este doar o declarație politică pe care guvernanții o spun din când în când, însă totul se oprește la o declarație de intenție. Mai mult, disprețul guvernanților față de cei 4 milioane de români care trăiesc în afara granițelor a atins punctul culminant în 10 august 2018, la protestul din Piața Victoriei. Diaspora românească, venită în țară pentru a se solidariza cu românii din țară pentru a susține justiția din România, a fost primită de către instituțiile de forță ale statului cu gaze și bătaie care le-au reamintit acestora de ce au ales să plece din țară.

Atitudinea guvernului de stânga față de românii plecați din țară poate avea ca explicație faptul că social-democrații nu au reușit niciodată să-și apropie diaspora în alegeri. Ca o consecință a votului diasporei, majoritar anti-PSD, de-a lungul timpului au existat propuneri de măsuri penalizatoare. În perioada guvernului Ponta, acesta a propus taxarea românilor din străinătate cu 10 euro. Propuneri de taxare/impozitare au mai fost înaintate de către guvernele de stânga. Acum, în umbra acestei obligații a fiecărui român care vrea să plece din țară de a-și declara domiciliul fiscal în afara granițelor, ANAF-ul are mână liberă să treacă la repercusiuni fiscale. Dacă un român uită, nu poate sau pur și simplu nu preconizează, la plecarea din țară, că stă mai mult de șase luni peste granițe și nu depune declarația de schimbare a domiciliului fiscal, riscă o amendă între 50 și 100 de lei. ”Frumusețea” amenzilor date de ANAF este că acestea sunt purtătoare de penalizări care, de cele mai multe ori, devin mult mai substanțiale decât amenzile în sine.

Cum se mărește bugetul statului pe spatele românilor care muncesc în străinătate

Odată dezlegat ANAF-ul la penalizarea românilor plecați în străinătate, se lasă loc la abuz. Din nefericire, instituțiile statului românnu au învățat nici după 29 de ani de democrație că rolul lor nu e de a penaliza, ci de a ajuta cetățeanul. ANAF-ul funcționează pe aceeași logică stalinistă de dinainte de 1989 și acum se asmute asupra românilor din diaspora. 4 milioane de români, așa cum arată cifrele oficiale aproximative (statul român nu știe nici acum câți cetățenia pierdut prin lume) înseamnă pentru ANAF aproximativ 4 milioane de amenzi, care pot aduce la bugetul de stat între 200 de milioane și 4 miliarde de lei anual. Pentru că așa își privește statul român propriii cetățeni, ca surse de venituri la buget. Miza măsurilor guvernamentale luate împotriva propriilor cetățeni se contabilizează cinic în venituri la bugetul aflat la dispoziția deciziei politice.

Te-ar putea interesa

Vrei sa afli prognoza meteo pe 2020? Citește-o ceapă!

„Maian” bătrânii, nu-l aveau pe Busu, sa le spună cum o sa fie vremea într-o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.