miercuri , 1 mai 2024

Anul școlar, sub auspicii de penal!

Rechizite, ghiozdan, emotii si da! declarație, ce trimite parintii in sfera penalului, in loc de flori!!! Să facem noi ce sunt incapabili să facă ei, să fim si doctori, că parinti, contribuabili si sustinatori de pensii speciale, suntem deja! Doctori e tot ce ne mai lipsea. Asa au considerat actualii guvernanti, iar dacă punem cumva un diagnostic gresit, să raspundem si in fata legii, noi parintii, ajungând să fim singurii doctori fara diplome, care raspundem penal!?!?

Însă, de la o simplă lecturare a celebrei declaratii pe proprie raspundere pentru părinți, de care guvernul condiționează primirea elevului la orele de curs, ne dăm seama că pe lângă cele mai sus enumerate, parintii trebuie să stie si legile si să ghicească care este infractiunea de care vor raspunde dacă copilul face febră, sau dacă a venit in contact cu o persoană infectată, intrucat cei mai bine plătiți juristi ai țării, nu au fost in stare să facă o declaratie corectă, actuală si legală!

Art. 292 din actualul Cod penal reglementeaza infractiunea de cumparare de influenta, infractiune de coruptie!? (o explicatie a erorii poate fi faptul ca or fi ei prea obisnuiti cu astfel de fapte) Art. 292 din vechiul Cod penal, care reglementa infractiunea de fals in declarații, este abrogat de mai bine de 6 ani, însă guvernul, nu a aflat inca!?

Asta se întâmplă când angajezi doar pe criterii de nepotism!
In mod corect, in declaratie trebuia mentionat art. 326 Cod penal care reglementează in prezent infractiunea de fals in declaratii. Potrivit acestui articol: “declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevazute la art. 175 sau unei unitati în care aceasta își desfășoară activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
Având in vedere ca pe internet circulă tot felul de speculatii si dezinformări cu privire la consecintele juridice pe care această declaratie le poate genera, am înțeles să facem o analiză detaliată a elementelor constitutive ale acestei infractiuni, concluzionând cu situatiile in care părintele ajunge efectiv să răspundă penal dacă declară in fals.
Infractiunea de fals in declaratii este infracțiunea ce constă in fapta unei persoane de a face, in fața unui functionar public sau unei unitati in care acesta își desfășoară activitatea, o declaratie necorespunzatoare adevărului, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul dacă, potrivit legii sau împrejurărilor, declaratia făcută serveste pentru producerea acelei consecinte. Prin decizia nr. 8/2017 ICCJ a statuat ca profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de functionar public in acceptiunea dispotiilor art.175 Cod penal.
În modalitatea în care este concepută declaratia pe proprie raspundere pentru părinți, cuprinde 3 seturi de obligații, respectiv:
Cele privitoare la starea de sănătate a copilului inainte de a se prezenta la cursurile școlare: copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potențial infecțios(febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respiratie, diaree, vărsături, rinoree), copilul nu a fost diagnosticat cu COVID19, copilul nu a venit in contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afectiune, in ultimele 14 zile. Paradoxal este că dacă copilul a avut febră însă din alte motive, din cauza altui diagnostic, iar conform declarației, acesta nu va fi primit la cursuri!
Copilul nu a fost diagnosticat cu Covid19 si nu a venit in contact cu o persoană diagnosticata cu Covid19. Daca in ceea ce priveste diagnosticul de covid 19 al copilului este destul de clar, in ceea ce priveste faptul că nu a venit in contact cu o persoană diagnosticată cu covid19, parintele poate fi tras la raspundere penală doar dacă cunoaste că copilul a intrat in contact cu o persoană diagnosticată, chiar să cunoasca identitatea acelei persoane, NU si in situatiile in care copilul ar intra în contact din eroare cu persoane diagnosticate, însă fără ca parintele să stie acest lucru, sub aspectul laturii subiective, infracțiunea putându-se comite doar cu intenție directă.
In ceea ce priveste angajamentul că parintele nu va aduce copilul la școală daca prezinta simptome specifice unei afecțiuni cu potential infecțios(febră , tuse, dureri de cap, dureri in gât, dificultati de respiratie, diaree, vărsături, rinoree, etc) este de observat că aceasta nu se coreleaza cu prima parte a declaratiei in care se specifică termenul de 14 zile inainte. Considerăm că acest paragraf nu poate atrage răspunderea penală, întrucât la momentul emiterii declaratiei nu putem să stim dacă în viitorul apropiat, copilul va prezenta aceste simptome, or norma de incriminare sancționează doar faptele comise cu intentie directă, in cunoștință de cauză!!!
În ceea ce priveste mențiunea, dacă elevul a avut probleme de sănătate, în perioada suspendării cursurilor scolare: această mențiune se referă la perioada 16.03.2020-14.09.2020, cu intreruperile specifice pentru elevii din anii terminali care au fost la cursuril în luna iunie 2020. Mentionarea în fals că elevul nu a avut nicio problemă de sănătate atrage raspunderea penală, chiar daca elevul nu a fost efectiv diagnosticat de către un medic, chiar si simpla răceală tratată acasă fără consult medical, putând atrage raspunderea parintelui!!!

La mulți ani, dragi părinți viitori infractori!

#netrezim?!

Te-ar putea interesa

Crucea Roșie Sălaj, împarte 1.6 milioane de măști!

Mulți nu realizăm ce înseamnă suportul unor ONG uri și asociații umanitare pentru comunitatea noastră. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.